Cum tastăm în bulgară

Fie că vreți să căutați cuvinte în dicționarele online, să trimiteți exerciții pe site-uri cu cursuri de limba bulgară sau pur și simplu să exersați scrierea, apare nevoia de a introduce caracterele chirilice de la tastatură.

Există tastaturi virtuale online, ca de exemplu aceasta, dar în afară de cazurile în care aveți nevoie doar de câteva cuvinte (și repede), sau când folosiți un calculator oarecare, unde nu aveți permisiunea de a instala orice, nu cred că reprezintă o soluție serioasă.

Cel mai bine e să folosiți tastatura. Din secțiunea dedicată configurărilor de regiune ale sistemului de operare pe care îl folosiți se pot adăuga diverse tipuri de tastaturi bulgare, însă acestea au așezări diferite ale literelor. Pentru o mai mare ușurință e important ca tipul ales să fie fonetic, adică cele mai multe litere să poată fi obținute apăsând tasta care corespunde sunetului respectiv în alfabetul latin (de exemplu să obții д când apeși d, з când apeși z, ф când apeși f și așa mai departe). Din fericire în ziua de azi acest lucru e posibil în orice sistem de operare.

Există două tipuri de tastaturi fonetice bulgare: nouă (new phonetic) și tradițională (traditional phonetic). Diferă doar prin șapte taste, așa că nu se poate spune că una e mai bună ca cealaltă, pur și simplu e o chestiune de obișnuință. Poate cea tradițională e mai comodă în privința literelor ш și щ, care sunt una lângă alta. Eu totuși m-am obișnuit cu cea nouă, pentru că pe ea o folosesc de când am început să învăț bulgara.

Tastele care diferă sunt:

Tasta standard New phonetic Traditional phonetic
` ю ч
q ч я
w ш в
[ я ш
\ ь ю
x ж ь
v в ж

Cinci litere care desemnează sunete pentru care nu există corespondent în alfabetul latin se obțin la fel în ambele variante fonetice:

Tasta standard Litera obținută
y ъ
j й
] щ
c ц
ALT (dreapta) + i ѝ

Restul literelor se obțin apăsând corespondentul lor din alfabetul latin.

Fiecare sistem de operare are modul lui specific prin care se pot adăuga tastaturi pentru diverse limbi. Configurațiile respective nu sunt greu de găsit așa că nu cred că veți întâmpina dificultăți. Mai jos aveți câteva exemple.

În Linux sunt disponibile trei tastaturi bulgărești: Bulgarian (este varianta greu de folosit, cu literele amestecate), Bulgarian (new phonetic) și Bulgarian (traditional phonetic). Cel puțin așa este în Linux Mint, pe care îl folosesc eu, dar ar trebui să fie la fel în orice altă distribuție bazată pe Debian.

Linux Mint

În Mac OS X – cel puțin în versiunea Mountain Lion – există numai tastatura fonetică tradițională, este cea numită Bulgarian – Phonetic în imaginea de mai jos.

Mac OS X Mountain Lion

În Windows 7 cele două versiuni de tastatură fonetică se numesc Bulgarian (Phonetic Traditional) și Bulgarian (Phonetic).

Windows 7

Iată și cum sunt detaliate cele două tastaturi virtuale în Windows 7:

Windows 7 - New Phonetic

Windows 7 - Phonetic Traditional

În Windows XP nu există niciuna din cele două variante fonetice, însă se poate instala ușor versiunea nouă. Se descarcă acest fișier, care este o arhivă self-extract. După ce se lansează, conținutul arhivei se va decomprima într-un folder temporar.

BG_Phonetic.exe

Se apasă Setup, tastatura este instalată în câteva secunde…

BG_Phonetic.exe

…și deja o puteți vedea în lista de tastaturi bulgare disponibile.

Windows XP - New Phonetic

Detaliile cu privire la instalarea în Windows XP au fost preluate de la http://www.metodii.com/bg_phon2.html.

Pentru mai mare accesibilitate probabil veți dori să puteți tasta în bulgară și de pe telefon. Pentru Android e puțin mai dificil, din câte am văzut trebuie instalată o aplicație dedicată; se pare că există destule pe Google Play, însă nu am testat vreuna. În iOS e mult mai simplu, suportul pentru adăugare de limbi suplimentare este deja în sistem.

iOS

Aici la urma urmei nu mai contează dacă tastatura este fonetică sau nu, câtă vreme ea este afișată cu literele pe ea.

iOS

Exemplele au fost date cu titlu informativ, cel mai sigur este să încercați singuri să găsiți ce tastaturi asigură sistemul de operare pe care îl folosiți și să descoperiți care din ele vi se potrivește cel mai bine.

Un comentariu la „Cum tastăm în bulgară

Lasă un răspuns