De таратор a venit vorba în rețeta salatei Albă ca Zăpada, care este o variantă densă a acestuia. Ingredientele sunt cam aceleași, cu diferența că, dacă în cazul salatei respective se pot folosi fie castraveți murați, fie proaspeți, în таратор nu am văzut să se folosească murați.
Se consumă foarte rece, de aceea este preferat în timpul verii.
Ingrediente:
Кисело мляко (iaurt): 400 – 500 gr.
Краставица (castravete): 1 buc.
Чесън (usturoi): câțiva căței
Копър (mărar): câteva fire
Студена вода (apă rece): aproape aceeași cantitate precum cea de iaurt
Зехтин / олио (ulei de măsline / ulei): 1 lingură
Сол (sare)
Castravetele se taie cubulețe mici, mărarul se taie mărunt, la fel și usturoiul (eventual acesta din urmă poate fi pisat). Toate acestea se pun într-un castron mai mare, se adaugă sare, apoi se amestecă bine.
Se adaugă iaurtul (eventual bătut în prealabil) și se amestecă din nou, apoi se toarnă apă până ce se ajunge la consistența dorită. Se pune și uleiul și se amestecă iar, după care se poate spune că e gata de servit. Se ornează cu miez de nucă pisat, iar dacă nu e suficient de rece se pot arunca în supă și câteva cuburi de gheață.
Deși cuvântul таратор provine din turcă, varianta ce îi corespunde în bucătăria turcească este cacık (cuvânt ce stă la baza grecescului tzatziki), pe când taratorul turcesc este un sos ce are la bază pâine, nuci și usturoi.