Miș-maș

Deși миш-маш este un fel de mâncare clasic în bucătăria tradițională bulgară, numele lui își are originea în limba germană, în care Mischmasch înseamnă amestec de diverse elemente. Cuvântul a fost preluat de mai multe limbi, inclusiv româna, care a găsit de cuviință să îi adauge încă un sens, mai puțin onorabil: pe lângă amestec, mișmașul este și o înșelătorie. Bulgarii au preferat să boteze cu el o mâncare.

Ingredientele de bază (cam pentru patru porții) sunt:

mish-mash1

Чушки (ardei – de preferință capia): 7 – 8 buc.

Домати (roșii): 4 buc.

Лук (ceapă): 1 buc.

Яйца (ouă): 6 – 8 buc.

Сирене (brânză): 200 gr.

Магданоз (pătrunjel)

Олио (ulei)

Сол (sare)

Черен пипер (piper)

În primul rând se pun ardeii la copt. Pe măsură ce se coc se scot într-un vas și se presară sare peste ei, apoi vasul se acoperă. În acest fel ardeii vor putea fi curățați mai ușor de pielițe.

Între timp ne putem ocupa de roșii. Se recomandă să fie decojite în prealabil și există o metodă pentru a ușura procesul cu pricina. Se pune apă la fiert, iar roșiile se crestează în formă de cruce la capătul diametral opus celui cu codița. Când apa începe să fiarbă se ia de pe foc, se pun roșiile în ea și se lasă puțin, până plesnește coaja. După aceea se scot și se pun în apă rece pentru a se decoji mai comod.

Roșiile se taie cubulețe, iar ceapa se taie mărunt (eventual mai mărunt decât îmi iese mie). După ce s-au mai răcit puțin ardeii, se decojesc și se taie în bucățele mici. Acum deja avem pregătite ingredientele principale, așa că putem trece la treabă.

Pentru început, ceapa se prăjește câteva minute în puțin ulei încins.

mish-mash2

Se adaugă ardeii copți și se amestecă din când în când, timp de vreo zece minute.

mish-mash3

Se adaugă roșiile și se amestecă continuu până când zeama scade. Culoarea din imagine este cam portocalie deoarece iarna roșiile adevărate nu există – și din păcate nici vara nu se găsesc mereu.

mish-mash4

Se adaugă ouăle bătute în prealabil și se amestecă până când se încheagă. Apoi se presară brânza fărâmițată și se mai amestecă timp de câteva minute până se topește. Se mai adaugă sare și piper după gust.

mish-mash6

Se presară pătrunjel tocat și se servește cald.

mish-mash7

În final, câte ceva despre piper. În bulgară se spune черен пипер (piper negru), pentru că пипер simplu înseamnă ardei. Dacă ardeiul e roșu, i se zice червен пипер (червен înseamnă roșu) iar ardeiului iute i se zice лют пипер. În lista de ingrediente am folosit sinonimul чушка, un cuvânt ce există regional și la noi, doar cu sensul de ardei iute (ciușcă).

Și atenție la pronunția cuvântului яйца (ouă). Se știe deja că litera й (i scurt) are rolul de a crea un diftong sau triftong cu vocala sau vocalele precedente, așa că se pronunță în două silabe: iai-ța. Accentul este pe ultima silabă.

Добър апетит!

Lasă un răspuns