Spre deosebire de celelalte două genuri, substantivele masculine au două forme de articol. Când substantivul are rol de subiect, nume predicativ sau apoziție în cadrul propoziției se folosește forma completă (пълен член) iar în rest se folosește forma incompletă (непълен член). Ambele forme presupun adăugarea unor anumite terminații la sfârșitul substantivului.
Detalii despre cele două grupe de substantive vor urma mai jos. Totuși e bine de știut și că, în caz de incertitudine, formele de articol pot fi găsite în dicționare. De exemplu, definiția unui substantiv masculin (мъж = bărbat) în Onlinerechnik, dicționarul pe care îl folosesc cel mai des, începe cu linia următoare:
мъжът, мъжа, мн. мъже, м.
Primele două forme reprezintă perechea completă / incompletă a articolului. Următoarea este pluralul (prescurtarea мн. vine de la множествено число, adică numărul plural), iar în final este informația despre genul substantivului: м., de la мъжки род (genul masculin).
Cele mai multe substantive primesc terminația -ът pentru forma completă și -а pentru forma incompletă. De exemplu:
човек (om) -> човекът / човека
живот (viață) -> животът / живота
Substantivele ce prezintă sufixul -зъм (similar cu sufixul -sm din neologismele din limba română) pierd vocala ъ când primesc articol.
оптимизъм (optimism) -> оптимизмът / оптимизма
ентусиазъм (entuziasm) -> ентусиазмът / ентусиазма
Când substantivul la forma nearticulată este monosilabic, de cele mai multe ori accentul din forma articulată cade pe ultima silabă, cea cu particula. Aici trebuie reținut că, deși а final din forma incompletă are accent, se pronunță totuși ъ.
мъж (bărbat) -> мъжът [ mă-jăt ] / мъжа [ mă-jă ]
град (oraș) -> градът [ gră-dăt ] / града [ gră-dă ]
Tot în cazul substantivelor monosilabice se mai poate întâmpla ca я să se transforme în e când substantivul primește articol:
сняг (zăpadă) -> снегът / снега
свят (lume) -> светът / света
Cealaltă pereche de terminații, care se aplică pentru restul substantivelor, este -ят / -я (forma completă / forma incompletă). Substantivele din această categorie sunt cele care la forma nearticulată au terminațiile -й, -тел și -ар.
край (sfârșit) -> краят / края
герой (erou) -> героят / героя
Terminațiile -тел și -ар sunt mai speciale, pentru că există și substantive de acest tip care primesc articolul din prima categorie (-ът / -а), anume cele în care cele două terminații nu sunt sufixe. Dacă terminațiile sunt sufixe (și în acest caz de multe ori e vorba de substantive ce definesc persoane sau meserii), atunci articolul va fi din a doua categorie (-ят / -я).
учител (profesor) -> учителят / учителя
лекар (doctor) -> лекарят / лекаря
dar
хотел (hotel) -> хотелът / хотела
куфар (ladă) -> куфарът / куфара
În final mai trebuie menționate și zece substantive care primesc articolul -ят / -я fără vreo regulă anume, doar datorită faptului că așa s-a păstrat din vechime. Acestea sunt:
ден (zi) -> денят / деня
зет (ginere) – зетят / зетя
кон (cal) – конят / коня
крал (rege) – кралят / краля
лакът (cot) – лакътят / лакътя
нокът (unghie) – нокътят / нокътя
огън (foc) – огънят / огъня
път (drum) – пътят / пътя
сън (vis) – сънят / съня
цар (rege) – царят / царя